2013. április 9., kedd

Zöld hummusz


A legalapvetőbb mágia, amit egy nő csinálhat, az maga a főzés. Nem véletlenül mondják, hogy egy férfit a hasán át lehet megfogni. Teljesen természetesen így van, hiszen a férfi életét azzal az élelemmel fogom táplálni, amit én csinálok neki. És ha szeretettel csinálom, az hat arra a férfira. Akkor azt a férfit magamhoz kötöttem. Az élet tele van apró mágiákkal. És ma nem használjuk őket. Mert nincs rá idő. De megkérdezem: akkor mire van ma idő?

(Géczy Gábor, előadásrészlet)




Aki szereti az eredeti hummuszt (én rajongok érte bevallom), az ezt is nagyon fogja szeretni. Medvehagymás változat: roppant egészséges, és legalább annyira finom is. És ha azt mondom öt perc alatt elkészült, sokat mondtam. Igaz, most nem én főztem a csicserit, és nem én szedtem hozzá a medvehagymát, de ez így elfoglalt háziasszonyoknak tökéletes megoldás. Azért azt a kis mágiát így is bele lehet varázsolni... hogy maradjon másra is idő. Nem. Nem a tévézésre gondoltam.

Hozzávalók 2 főre:
1 üveges konzerv csicseriborsó (DM-ben szoktam venni, bio változat),
1/2 marék medvehagyma (2 dkg),
só,
kevés friss citromlé ízlés szerint,
1 evőkanál tökmagolaj,
annyi víz vagy főzőlé (amennyiben mi főzzük is), amennyivel krémes állagot kapunk.
Plussz tökmagolaj a díszítéshez.

A konzerv csicserit szűrőkanálban alaposan átmostam folyó vízzel, egészen addig, hogy már nem volt habja. Késes robotgépbe tettem a medvehagymával, sóval, citromlével, tökmagolajjal, kevés vízzel együtt és krémesre daráltam. Kóstolni kell, ha hiányzik valami, pótoljuk. (Citromlé, víz, olaj, só.)
Tálaláskor megcsorgattam még tökmagolajjal. Házi pászkával kínáltam, de bármilyen arab, indiai kovásztalan laposkenyérrel tökéletes (pita, csapati, roti, tortilla, stb...)
Vagy pirítóssal, ha valaki a hagyományos kenyeret jobban kedveli. Isteni. A medvehagymáról itt olvashatsz, s kérlek, ha gyűjtöd, vigyázz a növényre, hogy jövőre is teremhessen. :)


4 megjegyzés:

Sallai írta...

Szia Kedves!
Zseniális! Minden! Mint mindig!
Ma este husmuszka van nálunk is, most apróra vágott aszalt paradicsommal.
Puszik! I.

duende írta...

Szia!

Jj, nagyon drága vagy, köszönöm! :)
Hm... tálalhatnánk egy asztalon is, és akkor megkóstolhatnám... imádom az aszalt paradicsomot, nagyon <3 :)

Puszi Neked is! :)

pinkóci írta...

Én is csináltam hasonlót, de sajnos a gyomrom nem bírja a nyers hagymát :( pedig milyen finom...

duende írta...

Pinkóci, igen, elég erőteljesen hagymás így. Van egy ötletem viszont. Vágd apróra a medvehagymát és dupla mennyiséget (tehát ahhoz képest, amennyit nyersen tennél a krémbe) kevés olívaolajon futtass át, fonnyaszd meg. És így tedd bele a hummuszba. Szerintem nagyonnagyon finom lesz úgy is, sőt, talán még lágyabb, selymesebb ízt produkál majd. Hm? :)