2010. május 17., hétfő

Halburger

Credo & Summa

A személyiség lényege a határtalanság; a csoporté a határoltság.
A szerelem lényege a határtalanság; a házasságé a határoltság.
A hit lényege a határtalanság; a vallásé a határoltság.
A lélek lényege a határtalanság; a testé a határoltság.
A létezés lényege a határtalanság; az életé a határoltság.

*

A határtalanság erő. A határoltság hatalom.
A hatalom kézzelfogható és mulandó;
az erő megfoghatatlan és örök.

                                                                                                                                                                             (Fodor Ákos)



Már hetek óta ígérgettem Emberemnek a halburgert. A házi joghurt is emiatt készült, mert szerintem zalzikivel a legfinomabb. És még kapor-szezon is van! :)

Hozzávalók 3 főre:
40 dkg halfilé,
1 zsömle,
1 tojás,
só,
frissen őrölt bors,
kevés újhagyma vagy vöröshagyma,
salátalevelek,
paradicsom,
újhagyma.

A halfiléket szálkátlanítottam (lehet bennük) és robotgéppel aprítottam. Adtam hozzá tojást, beáztatott majd kifacsart zsömlét, apróra vágott újhagymát, sót és borsot. Mindezt kézzel alaposan összedolgoztam. Ha kissé lágy lenne, kevés zsemlemorzsával lehet "sűríteni".

Majdnem teniszlabdányi golyóbisokat formáztam belőlük, majd ellapogattam és kevés olajon mindkét felüket piros-ropogósra sütöttem. Frissen sült hambizsömlébe tettem salátalevéllel, újhagymával, paradicsomkarikákkal és persze jó bőségesen került bele zalziki is.

8 megjegyzés:

Wise Lady írta...

Mostanában sokszor kér hambit a fiam, sütök egyszerre 9 zsemlét, be a fagyasztóba, és arra rájárunk. A halat is szereti, viszem a receptet, majd beszámolok róla, hogy fogadta :D

Padparadsa írta...

Imádom! Mind a verset, mind a halburgert! Az előbbi már megvan, az utóbbit én is viszem! ;)

Csibe írta...

Aztaaa, de guszta!

Vajda János írta...

FÁ-t köszönöm! A többit kihagytam, bocsánat, de még az olvasáshoz is be kéne fognom az orrom. Amúgy biztos nagyon finom lehet annak, aki szereti a halat :)

Vera írta...

hm, ez jól hangzik. Zsemle és tojás nélkül nem áll össze?

duende írta...

Whise Lady, mi is nagyon szeretjük a hamurgert. Én meg a halat is, meg a zalzikit imádom - nekem ízlett!


Padparadsa, ha halszerető vagy, bátran!


Csibe, köszi! :)

János, igen, a hal nagyon megosztó étel. Sokan nem szeretik. Én minden nap tudnék halat enni... Mondjuk egy görög halászfaluban jól ellennék... :)
Én a libával vagyok úgy egyébként, ahogy Te ahallal. Egyszer még csalánkiütést is kaptam tőle, annyira rosszul esett még a szaga is. Azóta sem bírom. Ez van.


Édes és keserű, szerintem nem igazán. A halhús nem olyan állagú, mint a hús. De egyébként egyáltalán nem érződött rajta sem a zsemle, sem a tojás. Keveset tettem hozzá, épp csak hogy összefogja.

Névtelen írta...

Hali!
Örülök, hogy rátaláltam a receptre, holnap elkészítem....nyelvhal lesz az alap...
:-)
Üdv, Burger Kinga :-)

duende írta...

Kedves Kinga!

Remélem ízleni fog! :) Ajánlom még a másik hasonlómat, a halfasírtot is, hamburgerbe az is nagyszerű (nekem még talán jobban ízlett, mint ez a friss halból készített változat).